Blog

Vind met deze vijf tips jouw best passende uitdaging

28 december 2022
Marieke van der Aa Corporate recruiter | Financial Institutions Nederland Connect on Linkedin

De eerste werkdag in een nieuwe functie is een mooi moment, waar vaak een stressvol sollicitatieproces aan voorafging. Want in de reis naar de nieuwe functie ben je continue bezig met de vraag: ”Hoe zorg ik ervoor, dat ik de juiste/beste keuze maak?” Online zijn veel artikelen te vinden, die jou helpen om jezelf optimaal te presenteren aan een nieuwe werkgever. Maar er wordt maar weinig geschreven over hoe jij kunt toetsen of de werkgever en deze nieuwe functie goed bij jou past. Daarom in dit artikel enkele handvatten om zelf in de regie te blijven tijdens jouw sollicitatie(s). In dit blog geef ik jou vijf tips om een goed beeld te vormen van wat jij zoekt in een nieuwe functie en hoe je dit toetst tijdens het sollicitatieproces.

1. Reflectie

Ieders motivatie om te solliciteren is anders. Misschien zit je nu nog goed op je plek, misschien ben je al langere tijd ontevreden. Er is hoe dan ook een reden waarom jij nadenkt over een nieuwe functie bij een andere werkgever. Onderzoek allereerst bij jezelf waar dit aan ligt. Dit kan meerdere oorzaken hebben: onvoldoende afwisseling, gebrek aan perspectief, te weinig oog voor jouw persoonlijke groei. Wat kost jou momenteel het meeste energie? Stel jezelf vervolgens de vraag waarom je dit niet verandert bij je huidige werkgever. Wat belemmert jou in de verandering waar jij behoefte aan hebt?

2. Gewenste omgeving

Nu je weet wat je niet wil, kun je dit omdraaien naar wat je juist wél wil. Wat gaat jou wél weer die energie geven? Beschrijf de voorwaarden waar jouw nieuwe werkgever aan moet voldoen om hiervoor de juiste omstandigheden te laten ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de organisatiecultuur, mogelijkheden voor doorgroei en persoonlijke ontwikkeling of de mate van autonomie. Wees hierin wel realistisch. Je zult nooit alles terug vinden in één functie. Stel daarom prioriteiten. Bepaal welk aspect het meest essentieel is voor jou.

Een sollicitatieproces is geen éénrichtingsverkeer. Zowel de werkgever als jij toetsen elkaars kwaliteiten

3. Kenmerken om op te letten

Je hebt helder voor ogen wat je zoekt. Nu zoek je deze eigenschappen bij een potentiële nieuwe werkgever. Op de website staan vaak de missie en visie van het bedrijf, maar jij wil weten hoe dit wordt toegepast in de dagelijkse realiteit. Hoe doe je dat? Let hiervoor op de volgende kenmerken:

  • Uitvoering missie & visie: Hoe zijn de missie en visie geborgd in de interne processen?
  • Verantwoordelijkheden: Welke mate van autonomie krijg je in je werk?
  • Perspectief: Welke doorgroeimogelijkheden zijn er op welke termijn? Hoe groot is de interne concurrentie bij het maken van promotie? Welke voorbeelden geeft men?
  • Persoonlijke aandacht: Welke begeleiding krijg jij voor jouw persoonlijke groei?

Stel prioriteiten. Houd hier aan vast. Onderzoek wat de werkgever jou kan bieden en presenteer wat jij daar tegenover stelt

4. Toetsen werkgever

Nu je goed weet wat je wil, is het belangrijk dat je deze zaken ook toetst bij de bedrijven waar je solliciteert. Wees je er bewust van, dat het bedrijf zich, net als jij, van zijn beste kant wil laten zien. Hoe krijg je dan toch een goed beeld van de realiteit?

  • Durf vragen te stellen: Ook jij als sollicitant mag vragen stellen. Een sollicitatieproces is geen éénrichtingsverkeer. Bel met het bedrijf voordat je solliciteert of bereid vragen voor wanneer je op gesprek gaat. Daag je gesprekspartner uit om een eerlijk en genuanceerd beeld te geven.
  • Interactie medewerkers: Let in een gesprek goed op de interactie tussen jouw gesprekspartners. Zijn deze erg hiërarchisch of juist heel amicaal? Dit kan je veel vertellen over de cultuur en de onderlinge verhoudingen.
  • Contact met een medewerker: Vraag of je een medewerker van de afdeling mag spreken. Iemand van de werkvloer spreekt vanuit een ander perspectief dan de recruiter of de manager. Zo krijg je beter inzicht in de dagelijkse praktijk.
  • Verloop sollicitatieproces: Hoe jij het sollicitatieproces ervaart kan ook iets zeggen over de organisatie. Komt de organisatie haar beloften na? Is de communicatie helder? Ervaar je interesse in jou als persoon? Dit zijn belangrijke indicatoren over de cultuur binnen het bedrijf.

5. Arbeidsvoorwaarden

Ongeacht de reden van je overstap, arbeidsvoorwaarden blijven altijd belangrijk. Hierbij denk je al snel aan salaris, een bonus en verdere vergoedingen. Maar arbeidsvoorwaarden zijn veelomvattender. Tijd en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling horen hier bijvoorbeeld ook bij. Of thuis een werkplek kunnen creëren. Bedenk dat alles wat een werkgever voor jou doet geld kost en wordt meegenomen in de afweging van het uiteindelijke aanbod. Het is aan jou om te bepalen waar jouw prioriteit ligt. Durf in jezelf te investeren. Flexibiliteit en ontwikkeling zijn juist nu ook waardevol. Bovendien: als je kiest voor persoonlijke ontwikkeling, dan verdien je dat op termijn altijd weer terug.

Factoren om te overwegen zijn:

  • Salaris: Een specialistische rol betaalt vaak beter dan een generieke of managementfunctie. Doorgroei naar een leidinggevende functie of de overstap naar een nieuw specialisme garanderen niet behoud van het salaris.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden: Hieronder vallen o.a. pensioen en financiële vergoedingen zoals reis- en onkostenvergoeding. Maar ook het aantal vakantiedagen, flexibele werkuren en de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Weeg het voordeel van deze factoren af tegen het eventuele salaris. Onderhandel je liever over een hoger maandsalaris of flexibiliteit?
  • Persoonlijke groei: Wanneer je in je huidige functie het gevoel hebt dat jouw talenten niet worden benut en je een omgeving zoekt waarin jij jezelf kunt ontwikkelen, dan is dit een belangrijke factor in jouw arbeidsvoorwaarden. Dit kan gaan over opleidingsmogelijkheden, maar ook over persoonlijke aandacht en coaching. Realiseer je dat je jouw nieuwe werkgever vraagt om in jou te investeren. Zoek dan ook naar een gemeenschappelijk belang zodat zowel jij als de werkgever baat hebben bij jouw ontwikkeling.

Durf te investeren in jezelf. Op termijn verdien je dit altijd terug

Bovenstaande 5 tips geven jou handvatten om zelf de regie te hebben in jouw sollicitaties. Wees je bewust waar een nieuwe functie aan moet voldoen. Stel prioriteiten en zoek uit hoe je deze terug kunt vinden in jouw nieuwe functie. Zo prik je door het marketingverhaal van werkgevers en kies je voor een functie waarin jij jezelf kunt ontwikkelen als professional.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of heb je behoefte aan persoonlijk advies op maat? Neem dan gerust contact met me op. Ik wens je veel succes bij het vinden van jouw nieuwe uitdaging!

Ontdek de verhalen van onze collega's

Leave your mark