Consultants realiseren met growth mindset en positieve samenwerking SFTR-implementatie voor Rabobank
10 februari 2022In 2021 hebben twee van onze consultants, Napatsorn Kraiwong en Luke Stolzenbach, een bijdrage geleverd aan de verdere implementatie van de Securities Financing Transactions Regulation (SFTR) voor de Rabobank. Aanleiding voor hun project was de verplichting voor banken om tijdig, correct en volledig te voldoen aan deze nieuwe rapportageverplichting van de Europese autoriteit voor de effectenmarkten (ESMA, European Securities and Markets Authority). Het betrof een nieuwe standaard, die binnen een uitdagende deadline verder geïmplementeerd en binnen de organisatie moest worden geborgd. Om deze reden koos de Rabobank ervoor om extra capaciteit in te huren om dit binnen het Global Transaction Reporting Team mogelijk te maken. Lees in dit artikel hoe TriFinance consultants, Luke Stolzenbach en Napatsorn Kraiwong, dit hebben aangepakt én gerealiseerd.
Securities Financing Transactions Reporting (SFTR)
Allereerst iets over de SFTR. Financiële producten en financieringsconstructies zijn vaak complex. In het kader van stabiliteit en transparantie dienen alle Europese banken te voldoen aan de Europese richtlijn voor de nieuwe rapportage voor securities financing transacties (SFT). Een SFT is een effectenfinancieringstransactie waarbij effecten als onderpand worden verstrekt om financieringsmiddelen mee te verkrijgen. Een SFT werkt ongeveer als een lening tegen onderpand. Meer informatie over ESMA en SFTR
TriFinance consultants, Luke Stolzenbach en Napatsorn Kraiwong
Luke Stolzenbach is al ruim twee jaar TriFinance consultant en heeft diverse projecten afgerond voor opdrachtgevers. Met name projecten op het gebied van Finance & Control. Dit project bij Rabobank was zijn eerste kennismaking met de financiële sector. Zijn enthousiasme in combinatie met zijn affiniteit met data hebben hem geholpen succesvol te zijn in een nieuwe context. Voor Napatsorn Kraiwong was dit de eerste opdracht als TriFinance consultant. Na het behalen van haar Master is zij bij ons in dienst getreden. Ondanks de uitdagende omgeving heeft zij met haar positieve instelling een volledig proces opgeleverd en geborgd in de klantorganisatie.
Uitdagende omgeving
Dit project hebben Luke en Napatsorn uitgevoerd binnen de afdeling Global Transaction Reporting, onderdeel van Wholesale & Rural (W&R) operations Rabobank. Een uitdagende omgeving omdat tijdens het project er een grote reorganisatie gaande was, waarbij de structuur van de afdelingen rondom transaction reporting zou veranderen. Dit leidde tot het vertrek van enkele teamleden uit de klantorganisatie. Een bijkomende uitdaging was de beperkte kennis binnen de organisatie over SFTR. Door de samenwerking te zoeken met een positieve instelling hebben beiden zich staande weten te houden.
Growth mindset
Luke en Napatsorn hebben zich bij de start met name verdiept in de materie. Deze was voor beiden nieuw. Om stap voor stap te groeien en voortgang te boeken is gekozen voor een kort cyclische werkwijze met wekelijkse teammeetings waarin operationele issues en verbeterpunten werden besproken en aangepakt. Met deze growth mindset zijn ze erin geslaagd om naar volle tevredenheid van de opdrachtgever een volledig geïmplementeerd reporting proces op te leveren.
Succesvolle implementatie
Het project is afgerond met een presentatie aan de afdeling. Men was met name enthousiast over hetgeen wij als TriFinance consultants uiteindelijk hebben opgeleverd: een compleet reporting proces, volledig geïmplementeerd in de ‘Business As Usual (BAU)’ organisatie en processen. Inclusief alle benodigde documentatie.
Napatsorn and Luke both take initiative and think along with you. The combination of them both was very helpful as they could discuss issues together, come up with alternatives and define their way of working together. This helped a lot in the progress of this project delivery.
Jose Groener - Manager Global Transaction Reporting Rabobank
Belangrijkste learnings voor Luke en Napatsorn
Luke en Napatsorn: “We hebben in ieder geval beiden inhoudelijk veel geleerd over SFTR. Dat was voor ons beiden nieuw”. Luke: “Voor mij persoonlijk was dit echter niet het belangrijkste. Een veel groter leerpunt was, hoe om te gaan met een zeer dynamische omgeving waarbij de scope van een opdracht meerdere malen wijzigt en je echt in het diepe gegooid wordt. De soft skills zoals het communiceren met stakeholders, samenwerken, zelfverzekerd zijn, stressbestendig bij nieuwe problemen en het goed organiseren van werkzaamheden waren erg belangrijk. Deze heb ik in dit project kunnen toepassen en leren. Dat gaat mij ongetwijfeld helpen in toekomstige projecten.”
Napatsorn: “Ik heb als consultant met dit project mijn eerste ervaring bij een financiële instelling op mogen doen. Dit was gelijk een project waarin ik veel moest schakelen met diverse stakeholders, teams en externe partijen. Hierdoor heb ik met name mijn soft skills kunnen ontwikkelen. Ik ben er trots op dat ik, zonder ervaring op dit gebied, in mijn eerste project een compleet bedrijfsproces heb kunnen opleveren."
Wil jij ook groeien?
Ben je geinspireerd door dit groeiverhaal? En wil jij ook groeien?
Neem contact op met onze Thomas of Marieke en ontdek jouw groeimogelijkheden!
Related content
-
Blog
Kennisdeling en expertgroepen bij TriFinance
-
Artikel
Van Excel naar GRC-tool: De digitalisering van Governance, Risk en Compliance
-
Reference case
Pascal de Lange: van junior tot expert in KYC-analyses
-
Artikel
TriFinance beschouwt Risk Management als de fundering van organisatorische veerkracht
-
Artikel
CSRD, de verplichte richtlijn die enorme kansen met zich meebrengt
-
Reference case
Melanie Fuchs: “Met een open blik verken ik de wereld van finance”